W sezonie truskawkowym te pyszne owoce wykorzystuje nie tylko do deserów. Doskonale nadają się one także do dań mięsnych i sałatek. Polecam wypróbować takie połączenia:)
Składniki:
Składniki
Klopsiki:
• 400 g zmielonej piersi z kurczaka,
• 1 płaska łyżka kaszy manny,
• Świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
• Sól morska do smaku,
• Zioła prowansalskie do smaku,
• Olej do smażenia,
• Bułka tarta do panierki,
• ½ cebuli
Dodatkowo:
• 3-4 garście liści sałaty,
• Około 12-15 sztuk truskawek,
• 0,4 cebuli czerwonej,
• Mały pęczek szczypiorku (do posypania),
• 2 łyżki migdałów do posypania
Dressing:
• Świeżo mielony kolorowy pieprz,
• Sól morska do smaku,
• Łyżka miodu,
• 4 łyżki z oliwy z oliwek,
Sałatka z truskawkami i drobiowymi klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso przekładamy do miski. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dokładamy do mięsa. W dalszej kolejności dodajemy przyprawy oraz kaszę. Dokładnie mieszamy całość.
Z tak przygotowanego mielonego formujemy małe klopsiki (wielkość nieco większa od orzecha włoskiego).
2.Gotowe obtaczamy w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju do zrumieniania. Gotowe wyjmujemy i odsączamy.
3.Salatę płuczemy i delikatnie rozdrabniamy. Truskawki płuczemy, osuszamy, usuwamy szypułki i przekrawamy na połowę. Cebule kroimy w piórka. Migdały prażymy na suchej patelni do zrumienienia. Szczypiorek siekamy.
Tak przygotowane składniki wraz w wcześniej przygotowanymi klopsikami delikatnie łączymy ze sobą. Całość posypujemy migdałami i szczypiorkiem. Polewamy dressingiem i podajemy.
4.DRESSING: W oddzielnej miseczce mieszamy miód z oliwą. Delikatnie doprawiamy do smaku. Tak przygotowanym dressingiem polewamy naszą sałatkę. PODAJEMY.
Komentarze