Sałatka z klopsikami

4.5 (192 ocen)

  • 30 min

Bardzo smaczna na kolajcę lub imprezę okolicznościową...

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe:

    - 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    - mały kalafior
    - 1 czerwona papryka

    Składnik dodatkowy:

    - 1 pęczek rzodkiewki

    Składniki robocze:

    - 1 jajko
    - sól
    - pieprz
    - 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
    - pół łyżeczki papryki słodkiej
    - 3 łyżki bułki tartej
    - 3 łyżki majonezu
    - 3 łyżki jogurtu naturalnego
    - woda posolona do gotowania klopsików

    Do dekoracji:

    - natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Klops Klopsiki

Sałatka z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić. Paprykę pokroić w kostkę, a rzodkiewkę w plasterki.
  • 2. Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, przyprawę do mięsa mielonego, paprykę słodką. Wymieszać na jednolita masę i uformować małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Ugotować w osolonej wodzie 10 minut. Odcedzić, wystudzić.
  • 3. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, solą i pieprzem.
  • 4. Do dużej miski przełożyć pulpeciki, kalafior, paprykę, rzodkiewkę, polać sosem i wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Papryka Rzodkiewka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować