Sałatka z ryżu i pieczarek

4.49 (142 ocen)

  • 30 min

Bardzo prosta, dość szybka i praktycznie dwuskładnikowa. Na zimno i na ciepło.

  • 30 min

Składniki:


  • .• 500 g pieczarek
    • 1 cebula
    • 2 szklanki ryżu
    • pęczek zielonej pietruszki
    • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • sól, pieprz do smaku
    • 3 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

4.49 (142 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z ryżu i pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Ryż ugotować al dente w dużej ilości posolonej wody, jak makaron, odcedzić i przelać zimną wodą.
    • Pieczarki umyć, pokroić w plastry.
    • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, pod koniec posolić i dodać pieczarki.
    • Dusić do miękkości, dodać zioła prowansalskie, sól, pieprz i sok z cytryny.
    • Pieczarki zemleć w maszynce do mielenia mięsa.
    • Ryż wymieszać ze zmielonymi pieczarkami, dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku.

Porady

Sałatka, która smakuje zarówno na zimno do wędlin, jajek, pieczeni, jak i na ciepło jako dodatek do obiadu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować