Sałatka z rukoli z brzoskwiniami i śliwkami

4.99 (162 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszna, kolorowa i pełna witamin sałatka, w której słodki smak spotyka się ze słonym. Słodkie, soczyste śliwki i brzoskwinie spotykają się ze słoną fetą i zieloną rukolą i tworzą smakowitą sałatkę idealną na drugie śniadanie.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Sałatka:
    1) ok. 60- 80 g rukoli
    2) 4 śliwki
    3) 2 brzoskwinie
    4) 3 kromki chleba razowego
    5) 100 g fety
    6) zioła prowansalskie
    7) olej do smażenia
    Sos:
    1) 6 łyżek oleju rzepakowego
    2) 2 łyżki octu balsamicznego
    3) 2 łyżeczki miodu
    4) szczypta soli
    5) pieprz czarny świeżo mielony
Wystaw ocenę:

4.99 (162 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z rukoli z brzoskwiniami i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brzoskwinie obieramy ze skóry, usuwamy z nich pestki i kroimy w plasterki. Ze śliwek usuwamy pestki i kroimy je w plasterki. Fetę kroimy w kostkę.
  • 2. Przygotowujemy grzanki: kromki chleba kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy chleb, oprószamy go ziołami prowansalskimi i podsmażamy, aż pieczywo będzie chrupiące.
  • 3. Przygotowujemy sos: mieszamy wszystkie składniki sosu i doprawiamy do smaku solą i pieprzem czarnym świeżo mielonym.
  • 4. Na talerzu układamy rukolę, na niej układamy plasterki brzoskwini i śliwek oraz fetę. Następnie dodajemy grzanki i sałatkę polewamy sosem. Na koniec sałatkę oprószamy pieprzem czarnym świeżo mielonym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.51 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie
SAŁATKA Z BURACZKÓW,FETY I RUKOLI

To może cię zainteresować