Pyszna, kolorowa i pełna witamin sałatka, w której słodki smak spotyka się ze słonym. Słodkie, soczyste śliwki i brzoskwinie spotykają się ze słoną fetą i zieloną rukolą i tworzą smakowitą sałatkę idealną na drugie śniadanie.
Sałatka z rukoli z brzoskwiniami i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brzoskwinie obieramy ze skóry, usuwamy z nich pestki i kroimy w plasterki. Ze śliwek usuwamy pestki i kroimy je w plasterki. Fetę kroimy w kostkę.
2.Przygotowujemy grzanki: kromki chleba kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy chleb, oprószamy go ziołami prowansalskimi i podsmażamy, aż pieczywo będzie chrupiące.
3.Przygotowujemy sos: mieszamy wszystkie składniki sosu i doprawiamy do smaku solą i pieprzem czarnym świeżo mielonym.
4.Na talerzu układamy rukolę, na niej układamy plasterki brzoskwini i śliwek oraz fetę. Następnie dodajemy grzanki i sałatkę polewamy sosem. Na koniec sałatkę oprószamy pieprzem czarnym świeżo mielonym.
Komentarze