Sałatka z pierożkami tortellini i ananasem w sosie curry

5 (181 ocen)

  • 35 min

Smaczna, z posmakiem słodkawym, propozycja mojej sałatki, na uroczystości rodzinne. Dodatek curry wzmacnia bukiet smakowy.

  • 35 min

Składniki:

  • 250 g pierożków tortellini z szynką, 3- kolorowe
    150 g fasolki czerwonej z puszki
    300 g ananasa z puszki
    1 średnia czerwona cebulka
    1 duży pomidor
    pieprz biały

    Sos curry:
    3 czubate łyżki majonezu "Winiary"
    1/2 łyżeczki przyprawy "Curry"
    2 łyżki soku z ananasa
Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Sałatka z pierożkami tortellini i ananasem w sosie curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierożki tortellini różnokolorowe 1. Pierożki tortellini gotujemy w/g przepisu na opakowaniu.
  • ugotowane pierożki tortellini 2. Ugotowane przelewamy zimną wodą, studzimy.
    Wsypujemy do szklanej miski.
  • składniki sałatki 3. Pomidora myjemy. Kroimy w grubszą kostkę. Wrzucamy do miski.
    Fasolkę odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
    Obraną cebulkę- drobno siekamy.
  • składniki sałatki z ananasem 4. Ananasa odcedzamy. Kroimy w grubszą kostkę.
    Dodajemy do miski z pozostałymi składnikami.
  • sos Curry 5. Przygotowujemy szybki sos z Curry.
    Ucieramy razem majonez, przyprawę Curry. Wlewamy sok ananasa- mieszamy.
  • składniki sałatki z pomidorem 6. Składniki sałatki delikatnie mieszamy w misce. Doprawiamy pieprzem.
  • sałatka tortellini z sosem Curry 7. Sałatkę delikatnie łączymy z sosem Curry. Mieszamy lekko.
  • sałatka tortellini z curry 8. Przed podaniem sałatkę warto schłodzić.
  • sałatka tortellini z ananasem i curry 9. Dekorujemy sałatkę w/g uznania.
  • sałatkę z tortellini podano 10. Smacznego ;)

Porady

Ananasa z puszki możemy zastąpić świeżym. Pierożki tortellini możemy dodawać do sałatki o ulubionym smaku, np z grzybami. Albo grzyby dodać marynowane, np kurki. W przepisie nie ma soli, bo same pierożki są słone. Sałatka nie może pływać w sosie, bo dodatkowy sok mamy z ananasa i pomidora. Podajemy ją samodzielnie, jako przystawkę lub do wędlin. Jest bardzo syta. Aromatyczna przyprawa Curry, to indyjska narodowa przyprawa. Jest mieszanką takich przypraw jak: kurkuma, kozieradka, kolendra, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, chili, czosnek, kardamon, goździki, kmin rzymski, cynamon, imbir oraz sól. Jest to przyprawa bardzo wrażliwa na wilgoć i światło, należy ją więc przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu i ciemnym miejscu. Jest najbardziej popularną przyprawą na świecie. Sałatka jest bardzo syta, może stanowić jarski obiad.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować