Sałatka z pieczonymi burakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiekłem buraki zawinięte w folię aluminiową, przez 1 ½ godziny, w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Po ostudzeniu i obraniu, 3/4 buraków pokroiłem w cienkie plastry a pozostałą część w słupki.
Mandarynki obrałem i wyfiletowałem, pokroiłem na cząstki.
Ogórka pokroiłem na talarki a następnie przeciąłem na pół.
Szczypiorek posiekałem.
Szynkę parmeńską porwałem na mniejsze kawałki.
Przygotowałem sos :
Wymieszałem oliwę, musztardę i miód, dodając sól i pieprz.
Na półmisku ułożyłem plastry buraków, na nich rozłożyłem szynkę, ogórka, mandarynki, całość posypałem szczypiorkiem i skropiłem sosem.
Oprószyłem sałatkę solą i pieprzem.
Komentarze