Sałatka z pieczonych ziemniaków i salami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Tą sałatkę zrobiłam na odwiedziny rodziców , sprawdziła się idealnie jako danie obiadowe :)

  • 40 min

Składniki:

  • 10 średnich ziemniaków
    10 dużych plastrów salami
    5 średnich ogórków kiszonych
    5 grubych plastrów sera żółtego (ok.2 cm)
    2 duże cebule
    Marynata:
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka oleju
    1 łyżka wody
    Każdej przyprawy po 1/2 łyżeczki:
    Chili , bazylia , czosnek granulowany , przyprawa do ziemniaków , pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dania główne

Sałatka z pieczonych ziemniaków i salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników przygotowujemy marynatę.

    Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pół , podgotowujemy w osolonej wodzie ok 15 min-odcedzamy.
    Wykładamy na blachę , polewamy marynatą , dokładnie mieszamy.
    Wstawiamy do piekarnika na 15/20 min , piekąc w 180 stopniach.
    W tym czasie :
    Ogórki kroimy w grube plastry (ok.1/2 cm)
    Ser w kostkę , cebulę w cienkie piórka
    Każdy plaster salami przekrawamy na pół , zwijamy w rulonik.

    Upieczone ziemniaki przekładamy do naczynia , mieszamy z warzywami i serem.
    Wierzch dekorujemy przygotowanym salami.

    Podajemy gorące od razu po przygotowaniu

Porady

Grube kostki sera super rozpuszczą się między gorącymi ziemniakami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Salami Sałata Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować