Sałatka z pieczonych buraczków i kozim serem

4 (4 ocen)

  • 60 min

Zdrowa, pełna witamin i niezwykle apetyczna sałatka. Sałatkę można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Mój faworyt - polecam!

  • 60 min

Składniki:

  • 400g buraka
    1 mieszanka sałat lub szpinak
    gałązka rozmarynu
    100g sera koziego
    3-4 ząbki czosnku
    2 łyżki sosu balsamicznego
    100ml oliwy z oliwek
    1 łyżka miodu
    sok z półówki cytryny
    sól morska
    pieprz
Wystaw ocenę:

4 (4 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z pieczonych buraczków i kozim serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na blachę wyłożyć burak pokrojony w talarki i polać oliwą wymieszaną z solą i pieprzem. Wyłożyć obrane ząbki czosnku i rozmaryn. Piec w piekarniku przez 30-40min. w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Sos: wymieszać olej, sos balsamiczny, miód i sok z cytryny.
  • 3. Na talerz wyłożyć mieszankę sałat (lub jarmuż), burak pieczony w plastrach i kawałeczki koziego sera. Polać sosem i udekorować pieczonymi ząbkami czosnku i malinami.

Porady

Idealna propozycja na kolacje - w lżejszej wersji nie dodawaj miodu i sosu balsamicznego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Maliny Sałata Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować