Sałatka z krewetkami i kuskusem

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Ta kolorowa, lekka i przyprawiona nutką orientu sałatka- skutecznie poprawi Wam nastrój w najbardziej pochmurny dzień!

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - krewetki tygrysie mrożone: 20 sztuk
    - sałata lodowa liście: 0.5 sztuki
    - pomidory średniej wielkości pokrojony w kostkę: 1 sztuka
    - ogórek gruntowy mały pokrojony w kostkę: 4 sztuki
    - kuskus: 4 łyżki
    - imbir świeży kawałek 4 cm starty na tarce o drobnych oczkach: 1 sztuka
    - sok i skórka z limonki: 1 sztuka
    - miód: 1 łyżka
    - woda: 0.5 szklanki
    - sól, pieprz do smaku: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z krewetkami i kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krewetki rozmrażamy (ja przekładam je na noc do pojemnika z zimną wodą i wkładam do lodówki)
  • 2. Przygotowujemy marynatę dla krewetek: mieszamy razem imbir, skórkę i sok z limonki oraz miód.
  • 3. Rozmrożone i osuszone krewetki zalewamy marynatą i odstawiamy na 10-15 minut.
  • 4. W tym czasie w misce układamy sałatę lodową z pokrojonym pomidorem i ogórkami.
  • 5. Krewetki wyciągamy z marynaty (UWAGA: nie wylewamy marynaty!) i smażymy na suchej i rozgrzanej patelni około 1 minuty z każdej strony.
  • 6. Krewetki układamy na sałacie, a na patelnię na której smażyliśmy krewetki wlewamy resztę marynaty i pół szklanki wody.
  • 7. Na patelnię wrzucamy kuskus i całość mieszamy aż kuskus całkowicie wchłonie płyn.
  • 8. Kuskus dodajemy do sałaty, przyprawiamy całość solą i pieprzem i mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kuskus

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować