Krewetki to chyba moje ulubione owoce morza. Dodałam do nich kuskus oraz kilka warzyw i wyszła pyszna sałatka na obiad. Prosta, ale bardzo zdrowa. No i robi się ją błyskawicznie!
Dla 2 osób
Składniki:
około 15-20 ugotowanych i obranych krewetek
3 duże liście sałaty lodowej
1 pomidor
1/2 długiego surowego ogórka
2 łyżki kuskusu
1 łyżka oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
oregano
sól
pieprz
Sałatka z kuskusem i krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kuskus zalewamy wrzącą woda, tak aby woda sięgała około pół cm ponad poziom kuskusu i odstawiamy na 5 minut, aby napęczniał. W tym czasie gotujemy i obieramy z pancerzyków krewetki. Sałatę myjemy, osuszamy i targamy na mniejsze kawałki. Ogórka obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę, pomidora kroimy na ćwiartki, a każdą ćwiartkę jeszcze na pół. Do miski wrzucamy wszystkie składniki, czyli sałatę, kuskus, krewetki, ogórka oraz pomidora i polewamy oliwą z oliwek wymieszaną z drobno posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem i oregano. Dokładnie mieszamy, nakładamy na talerz i możemy jeść :)
Komentarze