- 1 figa,
- 1 plasterek gruszki + 1 łyżka miodu i masła i kilka żurawin suszonych,
- mix sałat,
- kilka kostek sera feta,
- garstka prażonych pistacji,
- kilka jeżyn i borówki amerykańskiej,
Sałatka z karmelizowaną gruszką i figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na rozgrzaną patelnię dodajemy 1 łyżkę miodu i masła. Gruszkę tniemy na plasterki. Dodajemy suszoną żurawiną. Karmelizujemy (dusimy) z obu stron do miękkości. Lekko solimy. Do miseczki wykładamy mix sałat, figę kroimy na ćwiartki lub mniejsze części. Dodajemy owoce, skarmelizowaną gruszkę, ser feta, podprażone na suchej patelni pistacje. Na koniec wycięłam do ozdoby gwiazdki z pozostałej gruszki. Polewamy dressingiem.
Dressing:
Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Komentarze