Sałatka z kapusty pekińskiej i rzodkiewką Wyśmienite polączenie kapusty pekińskiej z czarnymi oliwkani z serem feta
50 min
Składniki:
Średnia Kapusta pekińska
2 duże pomidorki
1 duży ogórek świerzy
1mały pęczek rzodkiewki
1 mała papryka czerwona
Garść oliwek czarnych
Opakowanie sera fety
Oliwa z oliwek
Wedle uznania czerwonej cebulki
Wiosenne danie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę pekińską myjemy i osączamy z wody.
Pomidory zaparzamy w gorącej wodzie by skórka ładnie schodziła.
Jak studzą się pomidorki kroimy w łódeczi.
Ogórek myjemy, obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę.
Rozdkiewki myjemy i kroimy na połówki chyba, że są duże wtedy ćwiartki.
Paprykę kroimy w drobną kosteczkę.
Ser feta kroimy w kostkę.
Pokroić wedle uznania czerwonej cebulki
2.Przygotowaną kapustę pekińską wrzucamy do miski z pokrojonymi pomidorami w łodeczkę wraz z kosteczkami ogórka świeżego.
Następnie wrzucamy rzodkiewkę i w kostkę paprykę czerwoną.Na sam koniec dorzucamy ser feta i delikatnie mieszamy z 2 łyżeczkami soku z cytryny i dorzucamy oliwki.
Jako dekoracje dodaję czerwoną cebulkę.
Porady
Czasami zamiast soku z cytryny dodać można 1 łyżkę oliwy z oliwek
Komentarze