sałata lodowa - 1 główka
kilka listków świeżej bazylii
pomidorki koktailowe - ok 5 sztuk
3 truskawki
cukinia
papryka
bakłażan
pieczarki
przyprawy - takie jakich używamy do dań z grilla
filet z łososia
Sałatka z "grillowanymi" warzywami i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie warzywa oczywiscie myjemy.
Bakłażana kroimy na plastry grubości około 1 cm, układamy na ręczniku papierowym i posypujemy solą by puścił soki. Po ok 10 minutach usuwamy sól i wrzucamy go na patelnie, pieczemy bez dodatku tłuszczu, najlepiej na patelni nieprzywierającej.
Cukinię kroimy na plastry, tym razem grubości ok 0,5. Podsmażamy podobnie jak bakłażana. Następnie kroimy paprykę i pieczarki - na niezbyt cienkie plastry i dorzucamy do naszych warzyw. Wszystko podsmażamy razem na niewielkim ogniu, do momentu aż warzywa nam trochę zmiękną. Teraz posypujemy je mieszanką przypraw - można użyć gotowej do grilla, lub zrobić swoją mieszając ulubione zioła. Dusimy jeszcze przez chwilę.
Jeśli ktoś ma czas i grilla może warzywa po prostu ugrilować, będzie jeszcze smaczniej :)
Na drugiej patelni podsmażamy łososia, kroimy go na duże kostki, ponieważ gdy będzie dochodził rozpadnie się i tak na mniejsze kawałkeczki. Pod koniec możemy go lekko posolić.
Sałatę lodową rwiemy na kawałki i układamy na talerzu. Następnie urywamy listki bazylii oraz kroimy truskawki na plasterki i wszystko kładziemy na naszą sałatę. Teraz możemy położyć nasze "grillowane" warzywa. Na sam wierzch ląduje łosoś oraz listek bazylii. Ale nie zapominajmy o pomidorkach - każdy rozkrajamy na pół i układamy wokół naszej sałatki. Smacznego!
Komentarze