Sałatka z rukoli z gorgonzolą i gruszką w winie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

Ta sałatka gościła na sylwestrowym stole z przekąskami. Polecam oczywiście nie tylko w sylwestra. ;)

  • 20 min

Składniki:

  • - opakowanie rukoli (125 g)
    - kilka pomidorków koktajlowych
    - 100 g sera gorgonzola
    - 1 szklanka białego wytrawnego wina
    - 1 twarda gruszka
    - 2 łyżki miodu
    - ocet balsamiczny
    - oliwa o smaku chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Ser

Sałatka z rukoli z gorgonzolą i gruszką w winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszkę obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne i gotujemy w białym winie, aż lekko zmięknie. Opłukaną rukolę wkładamy do miski. Dodajemy opłukane i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i porwany na kawałki ser gorgonzola. Po ugotowaniu gruszkę kroimy w plasterki i dodajemy do sałatki. Skrapiamy oliwą i delikatnie mieszamy. Wino pozostałe po gotowaniu gruszki redukujemy, wlewamy odrobinę octu balsamicznego i miód. Całość gotujemy na małym ogniu do osiągnięcia gęstej konsystencji. Sałatkę podajemy na talerzach, skrapiając ją dresingiem z wina, octu i miodu.

Porady

Na koniec można posypać całość startymi orzechami włoskimi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować