Sałatka z rukoli z gorgonzolą i gruszką w winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszkę obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne i gotujemy w białym winie, aż lekko zmięknie. Opłukaną rukolę wkładamy do miski. Dodajemy opłukane i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i porwany na kawałki ser gorgonzola. Po ugotowaniu gruszkę kroimy w plasterki i dodajemy do sałatki. Skrapiamy oliwą i delikatnie mieszamy. Wino pozostałe po gotowaniu gruszki redukujemy, wlewamy odrobinę octu balsamicznego i miód. Całość gotujemy na małym ogniu do osiągnięcia gęstej konsystencji. Sałatkę podajemy na talerzach, skrapiając ją dresingiem z wina, octu i miodu.
Porady
Na koniec można posypać całość startymi orzechami włoskimi.
Komentarze