Sałatka z czerwonej kapusty z kukurydzą

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Czerwona kapusta zamknięta w słoiku na zimę. Doskonała na szybki obiad np. do mięsnych rolad.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • ok. 1200 g czerwonej kapusty
    250 g cebuli białej
    2 puszki kukurydzy
    2 duże kwaśne jabłka
    4 płaskie łyżeczki soli
    150 ml octu spirytusowego 10 %
    ok. 250 ml wody
    75 g cukru
    70 ml oleju rzepakowego
    2 liście laurowe
    1 łyżeczka pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Sałatka z czerwonej kapusty z kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę poszatkować i posolić. Odstawić na około 2 godziny. Cebulę pokroić w ćwierć plasterki a obrane ze skórki jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do kapusty dodać cebulę i jabłka, następnie przełożyć do dużego garnka. W rondelku zagotować wodę z cukrem i liśćmi laurowymi. Dodać ocet i olej. Gotową zalewą zalać warzywa. Dusić na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut, aż kapusta nieco zmięknie. Na koniec doprawić pieprzem i wsypać odcedzoną z zalewy kukurydzę. Wymieszać. Sałatkę nakładać do słoików i pasteryzować około 30 minut. Po wyjęciu odstawić stawiając słoiki do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Jabłka Kapusta Kukurydza Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować