Czerwona kapusta zamknięta w słoiku na zimę. Doskonała na szybki obiad np. do mięsnych rolad.
3 godz. 20 min
Składniki:
ok. 1200 g czerwonej kapusty
250 g cebuli białej
2 puszki kukurydzy
2 duże kwaśne jabłka
4 płaskie łyżeczki soli
150 ml octu spirytusowego 10 %
ok. 250 ml wody
75 g cukru
70 ml oleju rzepakowego
2 liście laurowe
1 łyżeczka pieprzu
Sałatka z czerwonej kapusty z kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę poszatkować i posolić. Odstawić na około 2 godziny. Cebulę pokroić w ćwierć plasterki a obrane ze skórki jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do kapusty dodać cebulę i jabłka, następnie przełożyć do dużego garnka. W rondelku zagotować wodę z cukrem i liśćmi laurowymi. Dodać ocet i olej. Gotową zalewą zalać warzywa. Dusić na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut, aż kapusta nieco zmięknie. Na koniec doprawić pieprzem i wsypać odcedzoną z zalewy kukurydzę. Wymieszać. Sałatkę nakładać do słoików i pasteryzować około 30 minut. Po wyjęciu odstawić stawiając słoiki do góry dnem.
Komentarze