Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkami

4.47 (166 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Kapusta czerwona jest bardzo zdrowa i dobrze smakuje w łagodnej sałatce

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2 1/2 kg kapusty czerwonej
    1 kg kwaśnych jabłek
    1 kg cebuli
    Zalewa:
    2 l wody
    3/4 szklanki octu 6%
    1 1/2 szklanki cukru
    2 łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.47 (166 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa umyć. Kapustę poszatkować, jabłka obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Cebulę drobno pokroić. Wszystko wymieszać, włożyć do garnka i zalać zalewą. Gotować 15-20 minut. Następnie sałatkę przełożyć do wyparzonych słoików, dopełnić zalewą. Pasteryzować około 15 minut od momentu zawrzenia wody.
    Podawać do mięsnych dań obiadowych.

Porady

Do zalewy można użyć ocet winno-jabłkowy, wtedy sałatka będzie jeszcze bardziej łagodna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czerwona kapusta Sałata Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować