Sałatka warstwowa z ryżem, kurczakiem, marynowanymi grzybkami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszna sałatka rodzinna. U nas cieszy się dużym powodzeniem. Ryż, wędzony filet z kurczaka, jajka, kukurydza i marynowane grzybki to wszystko dobrze smakuje.

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g ryżu
    5 jajek
    400 g wędzony filet z kurczaka
    puszka kukurydzy
    słoiczek marynowanych grzybków - kurek ( mogą być inne np. pieczarki )
    pęczek szczypiorku
    garść roszponki
    pieprz czarny młotkowany z kolendrą

    300 ml jogurtu naturalnego
    4 łyżki majonezu
    ząbek czosnku
    sok z połowy cytryny
    sól, cukier do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sałatka warstwowa z ryżem, kurczakiem, marynowanymi grzybkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
    Jajka ugotować na twardo. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Kukurydzę osączyć na sicie. To samo zrobić z grzybkami. Jeśli są większe, to pokroić.
    Szczypiorek drobno pokroić.
    Filet z kurczaka pokroić w kostkę.
    Jogurt wymieszać z majonezem. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, cukier i sól do smaku.
    Na dno salaterki nałożyć ryż. Na ryż wyłożyć kurczaka. Na kurczaka kukurydzę i polać połową sosu jogurtowego. Następnie jajka i szczypiorek. Jajka oprószyć solą i pieprzem młotkowanym z kolendra.
    Wyłożyć pozostały sos jogurtowy. Ostatnią warstwą są grzybki.
    Udekorować roszponką.
    Schłodzić w lodówce.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować