PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Sałatka warstwowa z grillowaną mortadelą i sosem tatarskimhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0004/07/8e5ff5fd6d23b92cff740d65bef3735a6a2ef120.jpeg20501550http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/salatka-warstwowa-z-grillowana-mortadela-i-sosem-tatarskim-2
Sos:
3 jajka na twardo
2 ogórki konserwowe
½ słoiczka grzybków marynowanych ( mały słoiczek)
1 łyżka majonezu
2 łyżeczki chrzanu
Sol, pieprz
Sałatka:
2 marchewki ugotowane ( mogą być z rosołu)
½ puszki groszku konserwowego
½ puszki kukurydzy konserwowej
15 cm pora
½ papryki czerwonej
200 g mortadeli ( dobrej jakości)
Sposób przygotowania przepisu:
Sałatka warstwowa z grillowaną mortadelą i sosem tatarskim
1.
Sos:
Jajka zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ogórki także zetrzeć i lekko odcisnąć z nadmiaru soku. Grzybki drobno posiekać. Dodać do reszty składników. Doprawić solą i pieprzem. Dodać chrzan i majonez, wymieszać. Odstawić do lodówki na 15 min.
2.
Sałatka:
Mortadelę pokroić w plastry około 1cm i usmażyć na patelni grillowej lub grillu elektrycznym, ostudzić.
3.
Ugotowaną marchewkę pokroić w mała kostkę o boku 1 cm. Ułożyć na dnie naczynia. Groszek i kukurydze odcedzić. Na marchewce ułożyć groszek a potem kukurydzę. Następna warstwa to sos. Wyrównać.
4.
Por pokroić w krążki i ułożyć na warstwie sosu. Papryke oczyścić z nasion i pokroić w średniej wielkości kostkę, położyć na porze.
5.
Następnie ugrillowaną mortadelę pokroić w paski i każdy pasek na pół przeciąć. Ułożyć obficie na warzywach i posmarować resztą sosu. Wstawić do lodówki na godzinę, ale najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego!
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze