Sałatka skandynawska

4.48 (165 ocen)

  • 30 min

Przepis znaleziony w starej książce " Kuchnia Polska". Ciekawe czy w Skandynawii te danie na prawdę jest podawane, czy sugerując się nazwą książki jest to polskie danie. Sałatka ma słono-słodko-pieprzny smak. Bardzo dobra:) Do chlebka na co dzień,albo jako przystawka na jakąś uroczystość.

  • 30 min

Składniki:

  • 5 filetów śledziowych solonych,
    Puszka kukurydzy
    Słoik selera marynowanego
    6 ziemniaków gotowanych w mundurkach
    cebula
    1,5 łyżeczki pieprzu mielonego
    2 łyżki śmietany
    2 łyżki majonezu
Wystaw ocenę:

4.48 (165 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka śledziowa

Sałatka skandynawska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie wymoczyć przez ok 4 godziny w mleku
    Po tym czasie odsączyć pokroić w kostkę.
    Dodać pokrojoną w kostkę cebulkę, obrane pokrojone w kostkę ziemniaki, odsączone kukurydzę i selera. Popieprzyć, wymieszać. Dodać majonez i śmietanę. Odstawić na ok 1 h do lodówki i gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować