Sałatka ryżowa z buraczkiem i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Uduszone pieczarki są szaro-bure i buraczek znacznie ożywia tę sałatkę. Taka sałatka jest idealna na ciepło jako dodatek do obiadu, lub w wersji imprezowej na zimno jako przekąska lub dodatek do wędliny.

  • 30 min

Składniki:

  • • 1 szklanka ryżu
    • 500 g pieczarek
    • 1 cebula
    • 1 buraczek czerwony
    • sól, pieprz do smaku
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 4 łyżki oliwy
    • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka ryżowa z buraczkiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Buraczek umyć, zalać wrzątkiem i gotować do miękkości. Przelać zimną wodą, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    • Ryż ugotować w dużej ilości posolonej wody - jak makaron.
    • Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie. Dodać pieczarki starte na tarce o dużych oczkach, podsmażyć, doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym i poddusić, aż odparuje się woda.
    • Połączyć ryż ze startym buraczkiem, pieczarkami, ewentualnie przyprawić jeszcze raz do smaku solą i pieprzem.
    • Wymieszać z posiekaną natką pietruszki.

Porady

Podawać na ciepło lub na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować