Sałatka ryżowa z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy w lekko osolonej
wodzie na sypko, studzimy.
Cebulę obieramy i kroimy
w małą kostkę. Pieczarki
oczyszczamy i kroimy w półplasterki.
Połowę cebuli wraz
z pieczarkami podsmażamy na
rozgrzanym oleju. Doprawiamy
solą i pieprzem. Mieszamy
i studzimy. Pozostałą cebulę
wkładamy do dużej miski i posypujemy
cukrem.
2.Jajka gotujemy na twardo,
obieramy i kroimy w małą kostkę.
Ogórki obieramy i również
kroimy w kostkę.
3.Ryż, jajka, ogórki i osączoną
kukurydzę wsypujemy do miski
i mieszamy. Doprawiamy
solą i pieprzem. Dodajemy pieczarki
z cebulą, wlewamy majonez
i śmietanę. Mieszamy.
Dekorujemy bazylią i melisą.
Komentarze