Sałatka ryżowa z pieczarkami

4.99 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Dla babci, która miała urodziny, razem z mamą przygotowałyśmy pyszną sałatkę. Prawie wszystko pokroiłam sama, a mama tylko podsmażyła pieczarki.

Składniki:

  • ● 2 woreczki ryżu
    ● średnia cebula
    ● puszka kukurydzy
    ● 60-70 dag pieczarek
    ● 5 jajek
    ● 4 średnie ogórki kiszone
    ● kilka łyżek majonezu
    ● 2 łyżki śmietany 12-proc.
    ● łyżeczka cukru
    ● sól
    ● pieprz
    ● olej do smażenia
    ● świeża bazylia i melisa do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.99 (163 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka ryżowa z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w lekko osolonej
    wodzie na sypko, studzimy.
    Cebulę obieramy i kroimy
    w małą kostkę. Pieczarki
    oczyszczamy i kroimy w półplasterki.
    Połowę cebuli wraz
    z pieczarkami podsmażamy na
    rozgrzanym oleju. Doprawiamy
    solą i pieprzem. Mieszamy
    i studzimy. Pozostałą cebulę
    wkładamy do dużej miski i posypujemy
    cukrem.
  • 2. Jajka gotujemy na twardo,
    obieramy i kroimy w małą kostkę.
    Ogórki obieramy i również
    kroimy w kostkę.
  • 3. Ryż, jajka, ogórki i osączoną
    kukurydzę wsypujemy do miski
    i mieszamy. Doprawiamy
    solą i pieprzem. Dodajemy pieczarki
    z cebulą, wlewamy majonez
    i śmietanę. Mieszamy.
    Dekorujemy bazylią i melisą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować