Sałatka rybna z fasolką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Filety pokrój w małą kostkę. Do garnka wlej zimną wodę, dosyp łyżkę soli i postaw na ogniu. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć ostrożnie kawałki ryby. Po około 10 minutach, gdy ryba będzie miękka, wyjmij ją z wody delikatnie łyżką cedzakową i odłóż, by ostygła.
2.• Ryż ugotuj ii odstaw do ostygnięcia, a następnie schłódź w lodówce.
3.• Fasolkę szparagową umyj, obetnij końce ii oczyść z włókien. Wrzuć do gotującej się, osolonej wody. Gdy będzie miękka, odcedź i odstaw do ostygnięcia.
4.• Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę i przełóż do dużej miski. Papryki umyj, rozkrój na pół, wyjmij z nich pestki i błony. Pokrój w cienkie paseczki, a następnie w kostkę i dodaj do cebuli. Marchewkę umyj i obierz. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach i także wrzuć do miski. Dodaj ryż i osączoną z zalewy kukurydzę. Składniki wymieszaj ostrożnie drewnianą łyżką.
5.• Sałatkę przypraw solą i pieprzem, skrop olejem, delikatnie jeszcze raz wymieszaj i udekoruj fasolką. Umyj koperek i porwij na kawałki. Sałatkę podawaj na talerzu - na wierzchu układaj na przemian kawałki ryby i koperku. Skrop sokiem z cytryny.
Komentarze