Sałatka pieczarkowa w otoczce majonezowo-musztardowej

4.5 (167 ocen)

  • 50 min

Sałatka pieczarkowa o smaku majonezowo- musztardowymLubie pieczarki w kazdej postaci.Te z sałatka śą smaczne.Dodatek , musztardy sprawia ze sałatka ta ma nieco ostrzejszy i wyrazniejszy smak.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 kg małych
    białych pieczarek
    4 jajka
    5-6 ogórków kiszonych
    1 cebula
    1 puszka 400 g kukurydzy konserwowej
    1 puszka groszku konserwowego
    2 łyzki koperku posiekanego

    kilka łyżek majonezu
    2 łyżeczki musztardy
    do smaku: sól i mielony czarny pieprz

    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Musy

Sałatka pieczarkowa w otoczce majonezowo-musztardowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 Pieczarki oczyścić ręcznikiem papierowym, wrzucić na wrzącą wodę, obgotować 10 min., odcedzić, przestudzić, pokroić w półplasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, sparzyć, osączyć. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w kostkę. Kukurydzę i groszek odcedzić.
    2 Wszystkie pokrojone składniki wrzucić do miski, dodać kukurydzę, groszek konserwowy, koperek, majonez i musztardę, wymieszać dokładnie.jESLI SMAK NIE JEST WYRAZNY , DODAC wiecej musztardy. Doprawić solą i pieprzem , udekorowac natką

    Podawać jako dodatek do zimnych mięs i wędlin lub jako samodzielne danie.

Porady

Jeśli ktoś lubi, może dodać pokrojonego w cieniutkie półplasterki pora, sałatka będzie ostrzejsza. Pieczarki przed pokrojeniem trzeba lekko odciskać w dłoniach, inaczej sałatka będzie zbyt rzadka. Sałatke najlepiej odstawić do lodówki conajmniej na godzinkę aby się przegryzła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Musztarda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować