Sałatka pieczarkowa - bardzo prosta, smaczna i na każda okazję.
30 min
Składniki:
500g pieczarek
150g żółtego sera
4 ugotowane na twardo jajka
biała część pora
pół puszki kukurydzy
majonez
szczypiorek
sól
pieprz
szczypiorek do dekoracji.
Sałatka pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki myjemy, smażymy, doprawiając solą i pieprzem (można też dodać odrobinę cebulki). Odstawiamy do przestygnięcia. Jajka gotujemy na twardo – kroimy w kostkę. Pora kroimy w plasterki, posypujemy solą i odstawiamy na kilka minut aż puści sok. W ten sposób pozbawiamy go goryczy. Do miski wkładamy pieczarki, jaja, por odsączony z soku, starty na dużych oczkach ser oraz odcedzoną z zalewy kukurydzę a także szczypiorek. Majonez mieszamy z solą i pieprzem. Dodajemy do pieczarek z jajkami i dokładnie mieszamy.
Komentarze