Sałatka na mieszance sałat z szynki suszonej , sera camembert i borówek z lekkim dresingiem

5 (3 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna , pożywna sałatka z lekkim dresingiem . Jak dla mnie na śniadanie bądź kolacje to cały posiłek , jak dla moich córek , to doskonała przekąska .

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 garście mieszanki sałat
    80 g . szynki wieprzowej suszonej w plasterkach
    1 ser camembert Zioła Prowansalskie - 120 g.
    100 g. borówek amerykańskich
    3 łyżki posiekanych uprażonych orzechów włoskich
    Dresing:
    3 łyżki soku z limonki
    2 łyżki oleju
    1 łyżka płynnego miodu - u mnie wielokwiatowy
    szczypta soli
    2 szczypty czubrycy zielonej
    2 szczypty pieprzu cytrynowego
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sosy Przekąski Ser

Sałatka na mieszance sałat z szynki suszonej , sera camembert i borówek z lekkim dresingiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka na mieszance sałat z szuszonej szynki , sera camembert i borówek z lekkim dresingiem 1. Składniki dresingu dokładnie mieszam do połączenia składników , odstawiam . Plasterki szynki kroję na cztery części , zwijam , ser kroję na trójkąty . Na talerzu układam mieszankę sałat , polewam częścią dresingu . Na sałacie naprzemiennie układam szynkę , ser , posypuję borówkami , polewam pozostałym dresingiem oraz posypuję orzechami . Sałatkę podaję od razu .

Porady

Uwielbiam takie sałatki , szybkie w przygotowaniu , z lekkim dresingiem , a dostępne składniki to dodatkowy plus by je często robić . Tym razem wybrałam kolorową mieszankę sałat o różnych odmianach , kolorach i kształtach - z gładkimi obwódkami liści , jak i postrzępionymi . Sery kojarzą mi się zawsze z deską serów , a przy tym z suszoną szynką , jak i owocami . Tym razem wybrałam ser camembert , o kremowym środku z ziołami prowansalskimi oraz cienką obwódką pleśni i szynkę wieprzową , surową , suszoną , gdzie składnik mięsa wieprzowego to 95% , o znakomitym aromacie . Szynkę i ser musimy wyjąć ok. 15 minut wcześniej z lodówki aby wydobyć pełnię aromatu i smaku z tych produktów . Na pewno doskonale sprawdził by się tu winogron lecz tym razem wybrałam doskonałe w smaku borówki oraz orzechy , które mam z własnego ogrodu . Orzechy prażę na suchej blaszce kilka minut w rozgrzanym piekarniku , uważając by ich nie spalić . Dresing , to proste połączenie smaków - słodkiego , kwaśnego , słonego , ostrego w towarzystwie oleju . O ile dresing mogę przygotować wcześniej , to sałatkę składam i polewam dresingiem tuż przed podaniem , by sałata pozostała chrupiąca i świeża .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Orzechy Sałata Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować