Bardzo smaczna , pożywna sałatka z lekkim dresingiem . Jak dla mnie na śniadanie bądź kolacje to cały posiłek , jak dla moich córek , to doskonała przekąska .
5 (3 ocen)
Porady
Uwielbiam takie sałatki , szybkie w przygotowaniu , z lekkim dresingiem , a dostępne składniki to dodatkowy plus by je często robić . Tym razem wybrałam kolorową mieszankę sałat o różnych odmianach , kolorach i kształtach - z gładkimi obwódkami liści , jak i postrzępionymi . Sery kojarzą mi się zawsze z deską serów , a przy tym z suszoną szynką , jak i owocami . Tym razem wybrałam ser camembert , o kremowym środku z ziołami prowansalskimi oraz cienką obwódką pleśni i szynkę wieprzową , surową , suszoną , gdzie składnik mięsa wieprzowego to 95% , o znakomitym aromacie . Szynkę i ser musimy wyjąć ok. 15 minut wcześniej z lodówki aby wydobyć pełnię aromatu i smaku z tych produktów . Na pewno doskonale sprawdził by się tu winogron lecz tym razem wybrałam doskonałe w smaku borówki oraz orzechy , które mam z własnego ogrodu . Orzechy prażę na suchej blaszce kilka minut w rozgrzanym piekarniku , uważając by ich nie spalić . Dresing , to proste połączenie smaków - słodkiego , kwaśnego , słonego , ostrego w towarzystwie oleju . O ile dresing mogę przygotować wcześniej , to sałatkę składam i polewam dresingiem tuż przed podaniem , by sałata pozostała chrupiąca i świeża .
Komentarze