Sałatka makaronowa ze szparagami

0 (0 ocen)

Zdrowa, lekka i pełna witamin przekąska między posiłkami.

Składniki:

  • 7-8 łodyg białych szparagów
    150g pełnoziarnistego makaronu np.penne
    10 truskawek
    pół świeżego ogórka
    10 czarnych oliwek
    3 łyżki pestek słonecznika
    świeże listki bazylii
    sos: 3 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka miodu
    1 łyżka octu z pestek winogron
    sól, pieprz
    szczypta cukru


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Sałatka makaronowa ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szparagi ugotuj 1. Makaron ugotować wg.przepisu na opakowaniu, ostudzić. Szparagi umyć, obrać ze skórki, odciąć zdrewniałe, twarde końcówki. Wrzucić do wrzątku ze szczyptą soli i cukru, gotować ok.12-15 minut do miękkości (długość gotowania zależy od grubości szparag). Osączyć z wody, ostudzić.
  • 2. Truskawki, umyć, pozbawić szypułek, przekroić na pół. Ogórka umyć, pokroić w plasterki. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.



  • 3. Na talerzach porozkładać makaron, szparagi, truskawki, ogórka i osączone z zalewy oliwki. Wszystkie składniki na sos połączyć i polać sałatkę. Posypać uprażonymi pestkami słonecznika. Udekorować listkami bazylii. Wymieszać i spożywać od razu po przygotowaniu. Smacznego!

Porady

*szparagi nie dość, że są pyszne, to jeszcze zawierają wiele cennych składników, są niskokaloryczne i lekkostrawne *zielone szparagi wystarczy oczyścić, białe należy obrać ze skórki, dlatego ważne jest, by nie były za cienkie *zielone szparagi należy gotować ok. 10min, a białe ok. 12-15min. Czas gotowania zależy do grubości szparag. Najlepiej jest sprawdzić ich miękkość widelcem. Ugotowane szparagi powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oliwki Szparagi Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować