Sałatka makaronowa z fetą

4.5 (142 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Makaron, pomidory i feta - moja ulubiona sałatka makaronowa.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron świderki: 300 gramów
    - feta paczka: 1 opakowanie
    - pomidory, duże: 3 sztuki
    - sałata lodowa- liść: 5 sztuk
    - zioła do sałatek Kamis: 1 łyżka
    - oliwa z oliwek Extra Vergin: 3 łyżki
    - ocet balsamiczny: 1 łyżka
    - czosnek do smaku ząbki: 1 ząbek
    - pieprz: 2 szczypty
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka makaronowa z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i przelać zimną wodą. Sałatę pokroić w cienkie paseczki, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w większą kostkę. Do dużej miski włożyć makaron, pomidory, sałatę i dodać pokruszony lub pokrojony w kostkę ser feta ( aby pokroić fetę w ładną kostkę, należy co jakiś czas maczać nóż w gorącej wodzie, wówczas feta będzie się równo kroiła i nie będzie przylegała do noża). Oliwę z oliwek połączyć z octem balsamicznym, ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Energicznie wymieszać. Sos wlać do sałatki. Całość delikatnie wymieszać, aby składniki sie ładnie połączyły. Doprawić odrobiną pieprzu. Nie solić ponieważ feta sama w sobie jest dość słona. Świetnie smakuje z świeżą bagietką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować