Sałatka makaronowa z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i przelać zimną wodą. Sałatę pokroić w cienkie paseczki, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w większą kostkę. Do dużej miski włożyć makaron, pomidory, sałatę i dodać pokruszony lub pokrojony w kostkę ser feta ( aby pokroić fetę w ładną kostkę, należy co jakiś czas maczać nóż w gorącej wodzie, wówczas feta będzie się równo kroiła i nie będzie przylegała do noża). Oliwę z oliwek połączyć z octem balsamicznym, ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Energicznie wymieszać. Sos wlać do sałatki. Całość delikatnie wymieszać, aby składniki sie ładnie połączyły. Doprawić odrobiną pieprzu. Nie solić ponieważ feta sama w sobie jest dość słona. Świetnie smakuje z świeżą bagietką.
Komentarze