Latem sporo czasu spędzam na robieniu przetworów ale za to zimą z przyjemnością się wyciąga słoik sałatki i wspomina lato.
Składniki:
2 kg kurek lub innych leśnych grzybów
2 duże cebule
1/2 szklanki oleju
sól i pieprz
1/4 szklanki octu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
Sałatka grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurki dokładnie oczyszczamy, większe grzyby kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie 15 minut. Po ugotowaniu grzyby odcedzamy. Cebulę kroimy w piórka i razem z kurkami podsmażamy na oleju. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, posypujemy solą i pieprzem i dusimy aż grzyby zmiękną około 20 minut. Do podsmażonych grzybów dodajemy ocet i koncentrat dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy aż składniki się dobrze połączą. Gotową sałatkę przekładamy do suchych i czystych słoików , zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut. Słoiki odwracamy do góry dnem aby się zassały.
Komentarze