Sałatka grzybowa

4.51 (181 ocen)

Latem sporo czasu spędzam na robieniu przetworów ale za to zimą z przyjemnością się wyciąga słoik sałatki i wspomina lato.

Składniki:

  • 2 kg kurek lub innych leśnych grzybów
    2 duże cebule
    1/2 szklanki oleju
    sól i pieprz
    1/4 szklanki octu
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 liście laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.51 (181 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Sałatka grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurki dokładnie oczyszczamy, większe grzyby kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie 15 minut. Po ugotowaniu grzyby odcedzamy. Cebulę kroimy w piórka i razem z kurkami podsmażamy na oleju. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, posypujemy solą i pieprzem i dusimy aż grzyby zmiękną około 20 minut. Do podsmażonych grzybów dodajemy ocet i koncentrat dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy aż składniki się dobrze połączą. Gotową sałatkę przekładamy do suchych i czystych słoików , zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut. Słoiki odwracamy do góry dnem aby się zassały.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki Grzyby Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować