Sałatka cukiniowa

4.51 (156 ocen)

  • 2 godz.

Fajna surówka do drugiego dania.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 6 kg cukinii
    1 kg cebuli
    1 kg marchwi
    12 łyżek soli
    2 kg papryki (kolor żółty i czerwony)
    Zalewa:
    1 szkl. octu 10%
    1 szkl. cukru kryształu
    2 łyżeczki ziela angielskiego
    1 łyżeczka płaska mielonego chilli
    3 łyżeczki gorczycy
    1 łyżka pieprzu ziarnistego
    1 łyżka kolendry ziarnistej
    liść laurowy-po 1 na słoik
    po 1 łyżce oleju na słoik

Wystaw ocenę:

4.51 (156 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Sałatka cukiniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ścieramy cukinię na wióry. 1. Cukinie dokładnie umyć wyciąć środki z miąższem i pestkami ale nie obierać ze skóry. Zetrzeć wraz ze skórą na tarce o dużych oczkach by powstały jak najdłuższe wióry. Posypać 8 łyżkami soli i odstawić na 2-3 godziny.
  • 2. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, posypujemy solą i odstawiamy na 2-3 godziny.
  • 3. Po upływie danego czasu z cukinii zlewamy powstałą wodę i tak samo z cebuli.
  • Przygotowane warzywa potrzebne do sałatki. 4. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Paprykę kroimy w drobne paski.
  • Wymieszane warzywa wraz z zalewą. 5. Z podanych składników gotujemy zalewę, dodając wszystkie podane przyprawy odkładając kilka liści laurowych by włożyć po liściu w każdy słoik.
    Wszystkie warzywa mieszamy razem i zalewamy gorącą zalewą. Odstawiamy na 3 godziny.
    Wraz z zalewą przekładamy do słoików i dodajemy do każdego słoika po 1 liściu laurowym i 1 łyżce oleju.
  • 6. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 20-30 min. na ścierce w wodzie do 3/4 wysokości słoików.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować