Sałatka cukiniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie dokładnie umyć wyciąć środki z miąższem i pestkami ale nie obierać ze skóry. Zetrzeć wraz ze skórą na tarce o dużych oczkach by powstały jak najdłuższe wióry. Posypać 8 łyżkami soli i odstawić na 2-3 godziny.
2.Cebulę obieramy i kroimy w piórka, posypujemy solą i odstawiamy na 2-3 godziny.
3.Po upływie danego czasu z cukinii zlewamy powstałą wodę i tak samo z cebuli.
4.Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Paprykę kroimy w drobne paski.
5.Z podanych składników gotujemy zalewę, dodając wszystkie podane przyprawy odkładając kilka liści laurowych by włożyć po liściu w każdy słoik.
Wszystkie warzywa mieszamy razem i zalewamy gorącą zalewą. Odstawiamy na 3 godziny.
Wraz z zalewą przekładamy do słoików i dodajemy do każdego słoika po 1 liściu laurowym i 1 łyżce oleju.
6.Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 20-30 min. na ścierce w wodzie do 3/4 wysokości słoików.
Komentarze