SAŁATKA: BULGUR, SELER I GRANAT

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lekko kwaskowa i niesamowicie lekka - wiem, że nie każdemu przypadnie do gustu - ja się w niej zakochałam.

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - drobna kasza bulgur: 1 szklanka
    - seler naciowy łodyga: 0.5 sztuki
    - granat: 2 sztuki
    - oliwa z oliwek Extra Vergin: 5 łyżek
    - orzechy włoskie: 0.67 szklanki
    - mięta zielona (same liście) - garść: 1 sztuka
    - natka pietruszki - garść: 1 sztuka
    - sól, pieprz do smaku: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka: bulgur, seler i granat - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bulgur opłukać przełożyć do miseczki i zalać wrzącą wodą około 1 cm nad powierzchnię kaszy. Przykryć i odstawić na 15-20 minut.
  • 2. Orzechy uprażyć i wystudzić. Selera opłukać i pokroić w plasterki. Miętę i natkę pokroić.
  • 3. Z granatów wydłubać ziarenka. Należy to wykonać nad sitkiem, tak aby zebrać sok. Moje granaty dały niewielką ilość soku, więc część ziaren przeznaczyłam na sok - po prostu je rozgniotłam i odsączyłam.
  • 4. Do soku dodać oliwę, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • 5. Połączyć wszystkie składniki sałatki, zalać dressingiem i wymieszać. Podawać po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Granat Seler Kasza bulgur

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować