Pyszna i prosta w przygotowaniu zapiekanka makaronowa z wędliną i papryką. Zapiekanka jest sycąca i smaczna. Polecam na obiad lub kolację.
1 godz. 30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
30 dag makaronu
2 marchewki
woda do gotowania makaronu
sól do wody
olej do wody
20 dag pora ( jasna część )
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
mała puszka kukurydzy
1 cebula
2 ząbki czosnku
30 dag wędliny
3 - 4 łyżki oleju do smażenia
6 kulek mozzarelli
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka tymianku
200 g śmietany 30%
2 jajka
10 dag sera feta
masło do smarowania
duże żaroodporne naczynie
Zapiekanka makaronowa z wędliną i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na sitko przekładamy kukurydzę i mozzarellę, odsączamy z zalewy. Odsączoną mozzarellę kroimy na drobno.
Marchewki obieramy i kroimy w kostkę, wkładamy razem z makaronem do gotującej się wody z olejem i solą. Gotujemy przez 5 minut i przekładamy na cedzak , odsączamy.
Por myjemy i kroimy w krążki, przepłukujemy wodą i odsączamy na papierowym ręczniku.
Cebulę i czosnek obieramy z łusek kroimy w kosteczkę. Papryki myjemy i osuszamy z wody.
Kroimy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy w dużą kostkę. Wędlinę kroimy w kostkę.
Na rozgrzanym oleju przesmażamy pokrojone składniki przez 5 minut, doprawiamy do smaku. Ser feta ścieramy na tarce, a jajka i śmietanę miksujemy.
Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i wkładamy : ugotowany makaron, kukurydzę, mozzarellę, przesmażone warzywa z wędliną, śmietanę, ser feta,
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni pod przykryciem 30 minut i bez przykrycia 5 minut.
Komentarze