Ryżowy placek z szynką i warzywami

4.5 (198 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Nawet gdy brakuje czasu można zjeść szybko i smacznie.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż ugotowany na sypko: 300 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - zielony groszek mrożony: 8 łyżek
    - szynka: 5 plastrów
    - Jajko: 2 sztuki
    - pieprz cayenne: 1 łyżeczka
    - sól: 1 łyżeczka
    - olej: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryżowy placek z szynką i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy ugotowany ryż, pokrojoną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i szynkę, groszek i jajka. Całość dobrze mieszamy doprawiając solą i pieprzem cayenne. Na rozgrzaną patelnię teflonową z niewielką ilością oleju ( średnica około 20 cm), wysypujemy mieszankę około 2 cm grubości, dociskamy płaską łopatką ( z podanych przeze mnie składników wychodzą 3 placki). Smażymy tylko po jednej stronie na średnim ogniu 7 minut. Następnie przykładamy talerz do wierzchu patelni i szybkim, sprawnym ruchem przekręcamy i... placek gotowy!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować