Smażony makaron ryżowy z warzywami i mlekiem kokosowym

4.89 (193 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Danie express a mimo to sycące i zdrowe, pełne smaku i aromatów.
Użyj ulubionych warzyw mrożonych, koniecznie bez ziemniaków.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • •opakowanie makaronu ryżowego
    •opakowanie warzyw na patelnię (350 gram)
    •250 ml mleka kokosowego
    •2 łyżeczki przyprawy curry
    •pół łyżeczki ostrej papryki
    •1-2 łyżeczki oleju kokosowego do smażenia
    •łyżeczka kolendry
    •2 szczypty kardamonu
    • ząbek czosnku
    •sól
Wystaw ocenę:

4.89 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Smażony makaron ryżowy z warzywami i mlekiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na zimną patelnię wraz z olejem dajemy posiekany ząbek czosnku wraz z roztartą w moździeżu kolendrą. Smażymy chwilę, uważając aby czosnek nie zbrązowiał. Dodajemy warzywa. Smażymy warzywa aż się rozmrożą ale pozostaną al'dente. Przyprawiamy curry i ostrą papryką, dodajemy mleko kokosowe i smażymy dalej ok.5-7 minut.
  • 2. Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku na 1-2 minuty. Odcedzamy i dodajemy do warzyw. Smażymy ok. minutę.

Porady

Mleko kokosowe jest czesto w 400 ml puszce. Jeśli nie masz pomysłu na zużycie reszty mleka z tego przepisu, możesz zawsze je zamrozić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować