Ryż zapiekany z jabłkami pod bananowa pierzynką

0 (0 ocen)

  • 35 min

Ryż z jabłkami to jedna z ulubionych potraw mojego dzieciństwa.Dziś bardzo często ją przygotowuję, bo kojarzy mi się ze słodkimi chwilami beztroski. Aromatyczna,pyszna,słodka- smakuje niemal każdemu.

  • 35 min

Składniki:

  • *2 torebki ryżu
    *4 jabłka
    * mleko
    *cynamon wg uznania
    * cukier waniliowy
    Krem:
    *3 banany
    *1 cytryna
    * duży jogutr naluralny (gęsty)
    * miód lub cukier puder
    Piana:
    *3 białka
    *2 łyżki cukru
    *szczypta proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ryż zapiekany z jabłkami pod bananowa pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować na mleku, następnie wymieszać z połową cukru waniliowego i wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Jabłka umyć i obrać, zatrzeć na tarce, wymieszać z pozostałą częścią cukru waniliowego i cynamonem, wyłożyć na ryż i zapiekać w temp. 150 stopni przez około 15-20 minut. W tym czasie przygotowujemy pianę - przygotowujemy pianę: białka ubijamy na sztywno, powoli dodając cukier z proszkiem do pieczenia. Pianę wylewamy na ryż z jabłkami i pieczemy w tej samej temp. przez 10-15 minut. Przygotowujemy krem- banany obrać, pokroić na mniejsze części i włożyć do blendera, dodać wyciśnięty sok z cytryny i zmiksować na mus, następnie dodać jogurt naturalny, miód bądź cukier puder wg smaku i ponownie zblendować. Gotowy ryż polać kremem bananowym. Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować