Ryż z jabłkami to jedna z ulubionych potraw mojego dzieciństwa.Dziś bardzo często ją przygotowuję, bo kojarzy mi się ze słodkimi chwilami beztroski. Aromatyczna,pyszna,słodka- smakuje niemal każdemu.
35 min
Składniki:
*2 torebki ryżu
*4 jabłka
* mleko
*cynamon wg uznania
* cukier waniliowy
Krem:
*3 banany
*1 cytryna
* duży jogutr naluralny (gęsty)
* miód lub cukier puder
Piana:
*3 białka
*2 łyżki cukru
*szczypta proszku do pieczenia
Ryż zapiekany z jabłkami pod bananowa pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować na mleku, następnie wymieszać z połową cukru waniliowego i wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Jabłka umyć i obrać, zatrzeć na tarce, wymieszać z pozostałą częścią cukru waniliowego i cynamonem, wyłożyć na ryż i zapiekać w temp. 150 stopni przez około 15-20 minut. W tym czasie przygotowujemy pianę - przygotowujemy pianę: białka ubijamy na sztywno, powoli dodając cukier z proszkiem do pieczenia. Pianę wylewamy na ryż z jabłkami i pieczemy w tej samej temp. przez 10-15 minut. Przygotowujemy krem- banany obrać, pokroić na mniejsze części i włożyć do blendera, dodać wyciśnięty sok z cytryny i zmiksować na mus, następnie dodać jogurt naturalny, miód bądź cukier puder wg smaku i ponownie zblendować. Gotowy ryż polać kremem bananowym. Smacznego !!!
Komentarze