Ryż z jabłkami pod bananową pierzynką

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Ryż z jabłkami to jedna z ulubionych potraw mojego dzieciństwa.Dzis bardzo często ją przygotowuję, bo kojarzy mi się ze słodkimi chwilami beztroski. Aromatyczna,pyszna,słodka- smakuje niemal każdemu.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż ( 2 woreczki): 200 gramów
    - mleko: 500 gramów
    - jabłka: 3 sztuki
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - cynamon do smaku (opcjonalnie): 1 szczypta
    - banan dojrzały: 3 sztuki
    - cytryna: 1 sztuka
    - jogurt naturalny gęsty: 500 gramów
    - miód/ cukier puder (opcjonalnie): 1 łyżka
    - białko jajka: 3 sztuki
    - cukier puder: 2 łyżki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryż z jabłkami pod bananową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować na mleku, następnie wymieszać z połową cukru waniliowego i wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Jabłka umyć i obrać, zatrzeć na tarce, wymieszać z pozostałą częścią cukru waniliowego i cynamonem, wyłożyć na ryż i zapiekać w temp. 150 stopni przez około 15-20 minut. W tym czasie przygotowujemy pianę - przygotowujemy pianę: białka ubijamy na sztywno, powoli dodając cukier z proszkiem do pieczenia. Pianę wylewamy na ryż z jabłkami i pieczemy w tej samej temp. przez 10-15 minut. Przygotowujemy krem- banany obrać, pokroić na mniejsze części i włożyć do blendera, dodać wyciśnięty sok z cytryny i zmiksować na mus, następnie dodać jogurt naturalny, miód bądź cukier puder wg smaku i ponownie zblendować. Gotowy ryż polać kremem bananowym. Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować