Ryż z jabłkami to jedna z ulubionych potraw mojego dzieciństwa.Dzis bardzo często ją przygotowuję, bo kojarzy mi się ze słodkimi chwilami beztroski. Aromatyczna,pyszna,słodka- smakuje niemal każdemu.
Ryż z jabłkami pod bananową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować na mleku, następnie wymieszać z połową cukru waniliowego i wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Jabłka umyć i obrać, zatrzeć na tarce, wymieszać z pozostałą częścią cukru waniliowego i cynamonem, wyłożyć na ryż i zapiekać w temp. 150 stopni przez około 15-20 minut. W tym czasie przygotowujemy pianę - przygotowujemy pianę: białka ubijamy na sztywno, powoli dodając cukier z proszkiem do pieczenia. Pianę wylewamy na ryż z jabłkami i pieczemy w tej samej temp. przez 10-15 minut. Przygotowujemy krem- banany obrać, pokroić na mniejsze części i włożyć do blendera, dodać wyciśnięty sok z cytryny i zmiksować na mus, następnie dodać jogurt naturalny, miód bądź cukier puder wg smaku i ponownie zblendować. Gotowy ryż polać kremem bananowym. Smacznego !!!
Komentarze