Ryż zapiekany z jabłkami i malinami

Przepis można edytować samodzielnie przez 7 dni od daty publikacji.

4 (3 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Ryż zapiekany z jabłkami to jedno z tych dań, które kojarzy mi się z dzieciństwem, jako najlepsze danie pod słońcem. Podawany w różnych wersjach, jako mały deser, czasem jako obiad na słodko. Ryż z jabłkami to danie lekkostrawne, najlepsze na gorąco. Gdy go przygotowujemy w domu pięknie pachnie duszonymi jabłkami i cynamonem.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 woreczki ryżu
    5-7 jabłek
    Garść malin
    Cynamon
    Cukier
    Cukier waniliowy
    Sól
    200ml śmietanki kremówki
    Masło
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Ryż zapiekany z jabłkami i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    Jabłka obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Na dno wlać troszkę wody, przykryć i dusić parę minut, do chwili aż jabłka będą miękkie.
    Formę żaroodporną o wymiarach ok. 17 cm x 22 cm posmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu, następnie wyłożyć wszystkie jabłka, rozłożyć równomiernie maliny, docisnąć łyżką, całość posypać cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, przykryć resztą ryżu, docisnąć, na wierzchu rozłożyć równomiernie śmietankę., wyrównać, oprószyć cukrem i cynamonem.
    Całość piec 20-25 minut w temp. 190 stopni.
    Ryż można podać na ciepło lub na zimno. Gdy przestygnie, będzie go łatwiej pokroić i przenieś na talerz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Jabłka Śmietana kremówka Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować