Ryż z warzywami z nutą orientu

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Ryż z warzywami przygotowany metodą stir-fry, czyli szybkiego smażenia. Smaczne o lekko orientalnym smaku danie błyskawicznie gotowe.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż długoziarnisty: 100 gramów
    - kapusta pekińska: 0.25 sztuki
    - papryka (żółta): 0.5 sztuki
    - papryka (czerwona): 0.5 sztuki
    - papryczka chili: 0.5 sztuki
    - por: 0.25 sztuki
    - świeży imbir (trzycentymetrowy kawałek): 1 sztuka
    - czosnek: 3 ząbki
    - olej sojowy: 2 łyżki
    - sos sojowy: 2 łyżki
    - natka pietruszki (posiekana): 2 łyżki
    - sok z limonki: 1 łyżka
    - olej sezamowy: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryż z warzywami z nutą orientu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zacznij od ugotowania ryżu według wskazówek na opakowaniu i dokładnego odcedzenia go, a następnie umycia i pokrojenia wszystkich warzyw.
  • 2. Na głębokiej patelni rozgrzej olej sojowy, dodaj starty na drobnej tarce imbir oraz drobno posiekany czosnek i papryczkę chili. Podsmażaj na średnim ogniu przez 2 minuty często mieszając. Dodaj pokrojone w kostkę obie papryki, pora przekrojonego na pół, a następnie pokrojonego na plasterki i smaż przez 3 minuty, aż lekko zmiękną. Cały czas często i energicznie mieszaj. Włóż na patelnię ugotowany ryż i delikatnie wymieszaj z warzywami. Następnie dodaj pokrojoną kapustę pekińską i podgrzewaj przez kolejne 3 minuty mieszając. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj olej sezamowy, sok z limonki, sos sojowy i posiekaną natkę pietruszki. Całość delikatnie wymieszaj i podawaj.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować