Ryż z jeżynami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszny deser ryżowy z jabłkiem i jeżynami,warto spróbować pachnie i smakuje idealnie......

  • 30 min

Składniki:

  • 100 g ryżu długoziarnistego
    2 jabłka winne
    20 dag jeżyn
    szczypta cynamonu
    4 białka
    1 łyżka brązowego cukru
    100ml słodkiej śmietanki 30%
    10 dag cukru pudru
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania z ryb Dania z ryżem

Ryż z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mieszamy ryż z jabłkiem i jeżynami 1. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie na sypko,odsączamy wysypujemy do miski.

    Jabłka obieramy,wydrążamy nasiona ścieramy na tarce jarzynowej dodajemy do ryżu,doprawiamy szczyptą cynamonu,dodajemy 15 dag jeżyn -resztę zostawiamy do dekoracji,wlewamy śmietankę i mieszamy wszystko razem.
  • smarujemy pianą z białek 2. Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką masła wykładamy owocowy ryż ,wyrównujemy łyżką .Posypujemy po wierzchu cukrem brązowym.

    Białka ubijamy na sztywno,a kiedy piana zbieleje wsypujemy puder i dalej ubijamy. Tak przygotowaną pianą przykrywamy ryż w naczyniu i wkładamy do nagrzanego do 200*C piekarnika i zapiekamy do czasu aż piana się zrumieni.
    Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy jeżynami.Idealnie smakuje ten deser zarówno na gorąco jak i na zimno. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować