Ryż z buraczkiem

0 (0 ocen)

  • 25 min

Propozycja podania ryżu do obiadu. Ryż z gotowanym buraczkiem i natką pietruszki ożywi każdy talerz obiadowy. Idealnie pasuje do gęstego gulaszu i wszelkich mięs w sosie. Taki czerwony ryż pięknie wygląda podany na osobnym półmisku w formie kopczyków nakładanych łyżką do lodów.

  • 25 min

Składniki:

  • • 1 szklanka ryżu
    • 1 buraczek czerwony
    • sól, pieprz do smaku
    • 4 łyżki oliwy
    • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dania główne

Ryż z buraczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Buraczek umyć, zalać wrzątkiem i gotować do miękkości. Przelać zimną wodą, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    • Ryż ugotować w dużej ilości posolonej wody - jak makaron.
    • Połączyć ryż ze startym buraczkiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
    • Wymieszać ryż z oliwą i posiekaną natką pietruszki.

Porady

Smakuje na ciepło, ale po przestudzeniu jest równie smaczny podany na lekki podwieczorek lub kolację.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować