Ryż na mleku z puree z mango i pistacjami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Świetny pomysł na szybki deserek - nie tylko dla maluchów.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 30 g masła
    250 g ryżu na mleko lub do risotto
    200 g śmietany 30%
    1000 ml mleka
    2 cukry waniliowe

    Ponadto:

    2 mango
    4 łyżki soku z cytryny
    30 g siekanych pistacji
    mięta do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ryż na mleku z puree z mango i pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić w rondelku, dodać ryż i chwilę przesmażyć.
  • 2. Do ryżu wlać mleko i śmietankę.
  • 3. Dodać również cukry waniliowe.
  • 4. Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki.
  • 5. Mango umyć, miąższ oddzielić od pestki.
  • 6. Część pokroić w cienkie paski, które należy zwinąć na różyczki.
  • 7. Resztę pokroić w grubszą kostkę, zblendować na gładkie puree.
  • 8. Gotowy ryż rozłożyć do salaterek, na wierzch rozdzielić puree z mango.
  • 9. Udekorować różczkami z mango, listkiem mięty, posypać siekanymi pistacjami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mango Pistacje Ryż

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować