Rybne obwarzanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kajzerki rozdzielamy na mniejsze części i moczymy w śmietanie.
Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę.
Do cebuli wbijamy 2 jajka i smażymy jajecznicę. Studzimy.
2.Filet rybny odsączamy z wody i miksujemy.
Do fileta dodajemy jajecznicę, odciśnięte kajzerki, 2 łyżki bułki tartej (lub troszkę więcej w zależności od konsystencji masy, jaka nam wyjdzie) + otręby. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą ziołową do ryb i kurkumą. Mieszamy.
Miksujemy.
3.Z masy formujemy wałeczki o średnicy 2 cm i łączymy je w kształt obwarzanek. Panierujemy w mieszance: bułki tartej, mielonej papryki, curry.
Delikatnie (z pomocą szerokiej łopatki) przekładamy obwarzanki na rozgrzany olej rzepakowy i smażymy z dwóch stron. Aby obwarzanki można było jeść ręką - muszą byc wypieczone....
Odsączamy obwarzanki z tłuszczu na papierowym ręczniku i spożywamy w dowolny sposób z dowolnymi składnikami bądź bez dodatków......smakują również zimne.......
Komentarze