Dzięki temu daniu mogę przemycić rybę, za którą moja rodzina nie przepada a ja wręcz uwielbiam. Przepis ten jest inspiracją mojego GURU kulinarnego Jamiego Olivera.
2 godz.
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
1 cytryna
3 łyżki pasty curry tikka
400 g filetów z białej ryby ( ja wybrałam Dorsza ze skórą )
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 kawałek imbiru ok 5cm
1/2 pęczka świeżej kolendry opcjonalnie pietruszka
oliwa
300 g ziemniaków
2 dojrzałe pomidory
300 g różyczek kalfiora ( może być mrożony )
50 g czerwonej soczewicy
1 kubek ryżu basmati
10 goździków
4 łyżki jogurtu naturalnego
sól
pieprz
1 łyżeczka wędzonej papryki
1.Pół cytryny wyciskamy na talerz dodajemy łyżkę pasty curry tikka. Mieszamy i marynujemy w tym filety. Odstawiamy.
Cebulę, czosnek i imbir kroimy w plasterki. kolendrę ( pietruszkę ) drobno siekamy.
Wkładamy do garnka o szerokim dnie z 2 łyżkami oliwy i resztą pasty curry.
Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do garnka i dusimy ok. 15 min, mieszając od czasu do czasu.
Pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy do garnka razem z soczewicą i kalafiorem.
Wlewamy ok . 500 - 600 ml wrzątku i doprowadzamy do wrzenia.
Gotujemy na wolnym ogniu ok. 45 min, aż soczewica zmięknie a sos zgęstnieje.
Doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
Ryż gotujemy do miękkości z dodatkiem goździków. ( Jeden kubek ryżu, dwa kubki wody).
Filety smażymy na suchej patelni ( najlepiej z powłoką teflonową aby ryba nie przywarła ), 3-5 min zz każdej strony.
Podajemy razem lub osobno, dodając jogurt według uznania.
Komentarze