Ta pyszna surówka wzmacnia odporność , zapobiega infekcjom wirusowym, bakteryjnym i przeziębieniom.
20 min
Składniki:
średniej wielkości brokuł, ocet, czerwona papryka, żółta papryka, 12 dag majonezu dietetycznego, sól, cukier do smaku, łyżka soku z cytryny, 5 dag kiełków sojowych
Surówka z brokułów i papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuł oczyścić z odstających liści, umyć i moczyć przez15 minut w wodzie z octem i solą, osączyć, utrzeć na terce jarzynowej z durzymi otworami.
Papryki umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, wypłukać pokroić w paski, wymieszać z brokułami. Całość skropić sokiem z cytryny, polać majonezem, doprawić do smaku solą i cukrem wymieszać. Posypać z wierzchu kiełkami sojowymi.
Porady
Paprykę można zastąpić startymi rzodkiewkami, świerzym lub kiszonym ogórkiem.
Komentarze