Te wyśmienite ciasteczka mogą wspomagać pracę serca oraz regulują perystaltyke jelit.
40 min
Składniki:
25 dag płatków owsianych, 10 dag margaryny, 2 łyżki miodu, 12 dag mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 żółtka, 10 dag cukru, łyżeczka mąki ziemniaczanej, kilka kropli olejku migdałowego, ubita piana z białek, tłuszcz do wysmarowania blachy.
Ciastka z płatków owsianych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płatki owsiane zrumienić partiami na patelni bez tłuszczu. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Margarynę roztopić i wymieszać z miodem lekko przestudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem i ucierając dodawać zrumienione płatki owsiane, mąke z proszkiem, margarynę, mąkę ziemniaczaną i kilka kropli olejku migdałowego. Do utartej masy dodać ubitą pianę z białka delikatnie wymieszać.
Blachę posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać porcję ciasta, zachowując między nimi 4-5 cm odstępu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w tem.180 stopni na złoty kolor przez około 15 minut.
Komentarze