Ryba duszona z kokosowo-pomidorowym ryżem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Jednogarnkowe danie, tym razem z rybą .

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 200 g fileta z mintaja
    100g ryżu - 1 woreczek
    4 łyżki smietanki kokosowej
    2 szklanki soku pomidorowego
    1 ząbek czosnku
    1 filecik anchois
    2 garście mrożonych warzyw (mieszanki chińskiej)
    2 łyżki sosu sojowego
    2yzki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
    1/2 strąka chili
    po 2 suszone łodyżki trawy cytrynowej i imbiru
    plasterek imbiru
    sól, pieprz, curry, pieprz cayenne
    zielenina do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ryba duszona z kokosowo-pomidorowym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryba duszona z kokosowo-pomidorowym ryżem 1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekany czosnek, chili. Po chwili dodajemy posiekany imbir, suszone łodyżki imbiru i trawy cytrynowej, filecik anchois
  • Ryba duszona z kokosowo-pomidorowym ryżem 2. Do przesmażonego czosnku z chili i imbirem, dodajemy mrożonkę i sos sojowy. smązymy chwilę - około 2 minut.
    Po tym czasie dodajemy ryż i kostki filetów rybnych.
  • Ryba duszona z kokosowo-pomidorowym ryżem 3. Do garnka dolewamy sok pomidorowy i dodajemy śmietankę kokosową. Całość dusimy na małym ogniu przez około 30 minut, aż nadmiar płynu odparuje (ryż będzie miekki)
  • 4. Przed podaniem doprawiamy, solą, pieprzem, pieprzem cayenne i curry.
    Posypujemy świeżą zieleniną.

Porady

Ważne jest by użyta śmietanka kokosowa lub ewentualne mleczko kokosowe ( w przypadku mleczka, trzeba dłużej gotować, by odparować nadmiar płynu) było dobre jakości, bez dodatku gumy guar. Ja użyłam mrożonych kostek fileta z mintaja, ale do takiej potrawki można użyć każdej białej ryby np. dorsza, halibuta lub innej którą lubimy i oczywiście nie musi być mrożona. Ważne by nie mieszać zbyt często, by ryba nie rozpadła sie na maleńkie kawałki, ja lubię gdy są duże kąski ryby Suszone łodyżki trawy cytrynowej i imbiru nadają przyjemnego cytrusowego smaku całej potrawie. Zamiast mieszanki chińskiej można użyć np. mrożonej włoszczyzny lub świeżych warzyw, które nadadzą aromatu daniu : cebula, por, marchewka, pietruszka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować