Rustykalne mini tarty z cukinią

0 (0 ocen)

Pyszne chrupiące i kruche ciasto, a farsz delikatny. Jednym słowem, pycha.

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g mąki
    150 g masła
    50 g sera gouda
    35 ml zimnej wody
    sól

    Nadzienie:
    150 g sera gouda
    2 cukinie ( ok. 700g)
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    1 jajko
    100 g twarogu
    2 łyżki oleju
    pieprz
    sól



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Rustykalne mini tarty z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cukinia 1. Cukinię umyć, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i posolić. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać odciśniętą cukinię, doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i razem dusić dwie minuty. Odstawić do schłodzenia.
  • Składniki ciasta 2. Ser do ciasta zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Masło rozetrzeć w dłoniach z mąką, dodać sól do smaku i wodę. Zagnieść gładkie ciasto.
  • Ciasto 3. Wyrobione ciasto zawinąć w folię i włożyć na 15 minut do zamrażarki lub na godzinę do lodówki.
  • Przygotowanie nadzienia 4. Ser do nadzienia zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. 50 g odłożyć, do reszty dodać posiekaną natkę, jajko, pieprz i sól do smaku. Wymieszać i wyłożyć do przestygniętej cukinii.
  • Nadzienie 5. Dodać pokruszony biały ser.
  • Ciasto 6. Zimne ciasto podzielić na 6 części i każdą rozwałkować na placek o średnicy ok.15 cm.
  • Formowanie 7. Rozłożyć nadzienie i posypać resztą startego sera. Zawinąć brzegi do góry i zlepić dookoła, tak żeby nadzienie nie wyciekło podczas pieczenia.
  • Gotowe do pieczenia 8. Ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika z temp.190 stopni na 30 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Sery Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować