Rubinowy dżem

5 (167 ocen)

  • 20 min

Ciemnoczerwony kolor dżemu sprawia, że wydaje się on być wykonany nie z owoców a ze szlachetnych kamieni.

  • 20 min

Składniki:

  • 3 szklanki truskawek
    2 szklanki czarnych jagód
    łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy

Rubinowy dżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki zagotowujemy w rondlu aż będą miękkie. Dodajemy cukier. Zagotowujemy do wrzenia.
  • 2. Dodajemy jagody. Smażymy na niewielkim ogniu. Od chwili wrzenia trzymamy na małym ogniu 20 minut, często mieszając.
  • 3. Gorący dżem wlewamy do wygrzanych słoików, szczelnie zamykamy, pasteryzujemy przez 15 minut w temperaturze ok 85 stopni. Wystudzone słoiki przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować