Dżem truskawkowo- jagodowy

  • wyświetlono: 377 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Zrobiłam go pierwszy raz i okazał się strzałem w dziesiątkę.

1dd

Składniki

2 kg truskawek
1 kg jagód
3 żel- fiksy
80 dag cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Dżem truskawkowo- jagodowy

  • 1. Truskawki myjemy, szypułkujemy i miksujemy blenderem. Do truskawek dodajemy jagody. Wsypujemy żel- fiksy i dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 1 minutę. Po tym czasie wsypujemy cukier i gotujemy ponownie minutę. Mieszamy do całkowitego zaniku piany. Gorący dżem wykładamy do umytych słoików mocno zakręcamy i odstawiamy na 5 minut do góry dnem.

Porady

Cukier w zależności od upodobań można zwiększyć do kilograma.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaTruskawkiJagodydżemPrzetworyprzetwory z owocówdżem truskawkowo - jagodowy

Komentarze

Podobne przepisy

Domowy dżem truskawkowy

Dodane przez: Futka

Dżem truskawkowy

Przepis na prawdziwy, smaczny i...

Dżem truskawkowy

Dodane przez: alaaa

Dżem truskawkowy

Dżem truskawkowy najbardziej lubimy...

Dżem truskawkowy

Dodane przez: rzelkazag

Dżem truskawkowy

Najprostszy, najmniej pracochłonny,...

Dżem jagodowy z wanilią

Dodane przez: Kloruś

Dżem jagodowy z wanilią

Dżemy mają ta niepodważalną zaletę,...

Dżem jagodowy

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Dżem jagodowy

Cudowne granatowo-fioletowe kuleczki...

Dżem truskawkowy

Dodane przez: rzelkazag

Dżem truskawkowy

Nie jestem zagorzałą fanką dżemów,...