TORT RUBINOWY-PROSTOKĄTNY

4.5 (156 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Tort upiekłam na jubileusz.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • biszkopt:
    -7 jajek
    -1,5 cukru waniliowego
    -24 dkg.cukru
    -12 dkg. mąki tortowej
    -12 dkg. mąki ziemniaczanej
    -2 łyżeczki proszku do piecz.

    -dżem truskawkowy
    -1/4 szklanki soku malinowego
    -1/2 szklanki wody

    pianka rubinowo-serowa:
    -1 kg. sera (wiaderko)
    -0,5 l. śmietany kremówki 36%
    -2 galaretki rubinowe
    -1,5 szklanki cukru
    -2 cukry waniliowe
    -1 śmietan-fix
    -2 łyżki żelatyny
    -2 garście malin

    bita śmietana:
    -1 szklanka śmietany 36%
    -1 cukier waniliowy
    -1 łyżeczka żelatyny +1/3 szklanki wrzątku

    galaretki:
    -3 galaretki rubinowe (ja dałam z owoców leśnych, bo takie dostałam)
    -1 l.wrzącej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Torty Kremówka Desery Galaretki Pianka

Tort rubinowy-prostokątny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Przesiewać mąki z proszkiem i lekko mieszać łyżką.Przelać do blaszki, wyłożonej papierem do piecz(40x24)..Piec w 175* ok.25 min.
    Biszkopt po ostygnięciu, przekroić na 3 placki.

    Na 1 posmarować podgrzanym dżemem truskawkowym(słoiczek).Następne placki, nasączać sokiem malinowym z przegotowana wodą.
  • 2. Galaretki rozpuścić w połowie wrzącej wody. Odstawić do tężenia, czasem pomieszać. Ser zmiksować z cukrem. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i śmietan-fixem..Ubitą śmietanę dodawać do sera i miksować, lecz z 2 łyżki śmietany, zostawić do żelatyny.Miksować dalej i wlewać po trochę tężejące galaretki. Następnie dodać żelatynę rozmieszaną ze śmietaną i zmiksować.Na koniec wmieszać maliny.Podzielić na 4 części. Przekładać ,po jednej części pianki.Dwie części pianki wyłożyć i rozsmarować na cały tort.
  • 3. Ubić śmietanę z cukrem, dodając rozpuszczoną letnią żelatynę(rozmieszaną też z 2 łyżkami bitej śmietany).
    Wycisnąć ozdobny pasek, wokół tortu.
  • galaretka 4. Galaretki rozpuścić i odstawić do tężenia. Wylać w środek tortu.
  • ozdoby 5. Ozdobić w/g własnego gustu.Ja foremką wycięłam serduszka z pianek.
    Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Maliny Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować