Tort rubinowy-prostokątny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Przesiewać mąki z proszkiem i lekko mieszać łyżką.Przelać do blaszki, wyłożonej papierem do piecz(40x24)..Piec w 175* ok.25 min.
Biszkopt po ostygnięciu, przekroić na 3 placki.
Na 1 posmarować podgrzanym dżemem truskawkowym(słoiczek).Następne placki, nasączać sokiem malinowym z przegotowana wodą.
2.Galaretki rozpuścić w połowie wrzącej wody. Odstawić do tężenia, czasem pomieszać. Ser zmiksować z cukrem. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i śmietan-fixem..Ubitą śmietanę dodawać do sera i miksować, lecz z 2 łyżki śmietany, zostawić do żelatyny.Miksować dalej i wlewać po trochę tężejące galaretki. Następnie dodać żelatynę rozmieszaną ze śmietaną i zmiksować.Na koniec wmieszać maliny.Podzielić na 4 części. Przekładać ,po jednej części pianki.Dwie części pianki wyłożyć i rozsmarować na cały tort.
3.Ubić śmietanę z cukrem, dodając rozpuszczoną letnią żelatynę(rozmieszaną też z 2 łyżkami bitej śmietany).
Wycisnąć ozdobny pasek, wokół tortu.
4.Galaretki rozpuścić i odstawić do tężenia. Wylać w środek tortu.
5. Ozdobić w/g własnego gustu.Ja foremką wycięłam serduszka z pianek.
Schłodzić.
Komentarze