Rożki na ostro z kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Placki ala tortille z ciasta pierogowego z pikantnym dipem pomidorowym, ostrym kurczakiem oraz kolorowymi warzywami i owocami.

  • 30 min

Składniki:


  • ciasto pierogowe na placki :
    mąka pszenna 1 szklanka
    woda wrząca 0.5 szklanki
    oliwa 1 łyżka

    pikantny dip pomidorowy :
    ketchup 4 łyżki
    chilli 1/3 łyżeczki
    majonez 1/3 szklanki
    czosnek suszony 0.5 łyżeczki
    bazylia suszona 0.5 łyżeczki
    sól i pieprz (do smaku)

    farsz :
    pierś z kurczaka pojedyncza 1 sztuka
    kapusta pekińska 5 liści
    awokado 0.5 sztuki
    pmidorki truskawkowe 10 sztuk
    ananas świeży 5 plastrów
    ziarenka granatu 5 łyżeczek
    ogórk kiszony lub świeży 3 sztuki
    zioła prowansalskie 2 łyżeczki
    curry 2 łyżeczki
    kolendra suszona 0.5 łyżeczki
    olej do smażenia kurczaka 1 łyżka

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Przystawki

Rożki na ostro z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim kurczaka, przy czym przyprawiamy go ziołami prowansalskimi, curry, suszoną kolendrą. Studzimy.

  • 2. Warzywa myjemy, osuszamy i kroimy: kapustę pekińską i ogórki w paski, pomidorki w ćwiartki. Plastry ananasa kroimy w trójkąty, awokado w paski, natomiast z granatu wydrążamy ziarenka.

  • 3. Przygotowujemy podstawowe ciasto pierogowe (bez jajka): mąkę zalewamy wrzątkiem, szybko i dokładnie mieszamy, dolewamy oliwę i zarabiamy ciasto, które następnie dzielimy na 5 części, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na koła.

  • 4. Rozgrzewamy patelnię do naleśników i smażymy na niej bez tłuszczu placki z dwóch stron, aż zaczną pojawiać się bąble.

  • 5. Przygotowujemy pikantny dip pomidorowy: dokładnie mieszamy ketchup z majonezem i przyprawiamy go chilli, czosnkiem, bazylią, solą i pieprzem. Gotowe placki smarujemy dipem pomidorowym, następnie wykładamy paski kurczaka oraz pokrojone warzywa i owoce. Zwijamy je w rulon, przekrajamy na pół pod kątem (pod skosem - by powstał rożek). W ten sposób uzyskamy 10 porcji, które wkładamy do kolorowych papierowych papilotek przeznaczonych do pieczenia muffinek. Podajemy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować