Rożki na ostro z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim kurczaka, przy czym przyprawiamy go ziołami prowansalskimi, curry, suszoną kolendrą. Studzimy.
2.Warzywa myjemy, osuszamy i kroimy: kapustę pekińską i ogórki w paski, pomidorki w ćwiartki. Plastry ananasa kroimy w trójkąty, awokado w paski, natomiast z granatu wydrążamy ziarenka.
3.Przygotowujemy podstawowe ciasto pierogowe (bez jajka): mąkę zalewamy wrzątkiem, szybko i dokładnie mieszamy, dolewamy oliwę i zarabiamy ciasto, które następnie dzielimy na 5 części, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na koła.
4.Rozgrzewamy patelnię do naleśników i smażymy na niej bez tłuszczu placki z dwóch stron, aż zaczną pojawiać się bąble.
5.Przygotowujemy pikantny dip pomidorowy: dokładnie mieszamy ketchup z majonezem i przyprawiamy go chilli, czosnkiem, bazylią, solą i pieprzem. Gotowe placki smarujemy dipem pomidorowym, następnie wykładamy paski kurczaka oraz pokrojone warzywa i owoce. Zwijamy je w rulon, przekrajamy na pół pod kątem (pod skosem - by powstał rożek). W ten sposób uzyskamy 10 porcji, które wkładamy do kolorowych papierowych papilotek przeznaczonych do pieczenia muffinek. Podajemy.
Komentarze